Ľudia ľuďom darovali online viac ako 105-tisíc eur

30.01.2013 Bratislava

Bratislava 30. januára (TASR) - Viac ako 105.000 eur poslali darcovia na konkrétne účely prostredníctvom originálneho slovenského darcovského portálu ĽudiaĽuďom.sk za minulý rok. Počas roka na portáli pribudlo takmer 300 výziev na podporu.
Uplynulý rok potvrdzuje, že ľudia sú v čase krízy často viac vnímaví k tým, ktorí sa ocitli v núdzi. Darcovský portál www.ĽudiaĽuďom.sk, ktorý umožňuje tým, ktorí pomoc potrebujú, rýchle a jednoduché uverejnenie výzvy na podporu. V oblasti charity a darcovstva sú zároveň stále väčšie požiadavky na adresnosť a transparentnosť, čo umožňujú nové technológie.
V roku 2012 portál navštívilo takmer 150.000 používateľov, pričom vyše 2500 z nich sa aj zaregistrovalo. Prostredníctvom výziev žiadali o podporu jednotlivci v núdzi, umelci, ale aj samosprávy, záujmové združenia, školy či cirkevné organizácie.
Na konkrétne výzvy putovalo presne 2402 darov v rôznej finančnej hodnote. Najnižšie boli jedno euro, rekordne najvyšším bol dar 5395 eur, ktorý pochádzal z Nadácie TA3. Tento dar putoval do prešovského centra pre viacnásobne postihnuté deti na základe súťaže, ktorú organizoval portál a televízia. V nej mohli organizácie či jednotlivci v núdzi získať od televízie finančný dar v celkovej výške 10.000 eur. Druhú časť finančného daru na základe hlasovania návštevníkov portálu získali bratislavskí streetworkeri, ktorí pomáhajú bezdomovcom.
Na účet príjemcu ide plná suma z každého daru, prevádzkovateľ portálu si nestrháva ani neúčtuje žiadne poplatky. Darca na portáli vidí svoje príspevky aj to, ako sa výzvy postupne napĺňajú.
V marci 2012 otvoril prevádzkovateľ portálu ĽudiaĽuďom.sk vlastnú blogovú platformu. Na jeseň pribudol projekt Darujme určený pre mimovládne organizácie, ktorý im umožňuje oslovovať darcov priamo na ich webových stránkach a zadarmo im poskytuje aj systém na manažovanie vzťahov s prispievateľmi. Charitatívne e-aukcie pred Vianocami priniesli príjemcom takmer 5000 eur.
“Každý dar, aj ten najmenší, pomáha. Mnohí darcovia poslali malú sumu a napísali nám, že viac si nemôžu dovoliť. Mnohé výzvy sa ale podarilo naplniť aj z neveľkých súm, vďaka ktorým sa vlani zorganizovali tábory pre deti z detských domov, zaplatili rehabilitácie postihnutých, zakúpili potrebné veci pre núdznych a podarilo sa toho omnoho viac,” hovorí Roland Kyška, výkonný riaditeľ 4people, n. o., ktorá portál prevádzkuje.
Portál vznikol na základe spolupráce Centra pre filantropiu, n. o., a správcu národnej domény .SK spoločnosti SK-NIC, a. s. Cieľom projektu je vytvoriť efektívny a transparentný nástroj, vďaka ktorému budú môcť pomáhať ľudia ľuďom. Počas troch rokov na ňom pracovalo takmer 50 ľudí, aby obsiahli technické a softvérové riešenie, legislatívu, dizajn aj komunikáciu. V ostrej prevádzke je od jesene 2011.
Zdroj: TASR
 

Vyberte región